fredag 8. mai 2009

Bli blodgiver i dag!

Jeg er blodgiver og stolt av det. Var hos Blodbanken i går og tappet nesten en halv liter. Dette gir følelsen av en god gjerning, og jeg har gjort mitt. For dere som ikke vet helt hvordan dette fungerer, skal jeg forandre på det nå. For å bli blodgiver tropper man opp på en Blodbank og fyller ut det skjemaet som ligger på venterommet. Der må du fylle ut navn, adresse og sånt, pluss svare på mange spørsmål. De spør om sykdommer, allergier, graviditet, seksuelle partnere, vaksiner, tannlege, medikamenter og lignende. Mange spørsmål er litt komiske. Har du hatt sex med en mann som tidligere har hatt sex med en annen mann? Selger du sex for å få penger eller narkotika?

Når skjemaet er fylt ut kommer det ei snill
dame og henter deg inn på et kontor. Der går hun igjennom spørsmålene for å se om du kan gi blod. Hun måler blodtrykk første gangen og vil se legimitasjon. Så går dere ut på rommet der de tapper blod. Der får du ligge på en god benk/seng, og hun setter nåla i deg. Den er litt tykk,men ikke vond. I hånda får du en bit skumgummi du må klemme på for å få god sirkulasjon. På blodbanken blir du også utsatt for tidenes drikkepress. Man får en flaske brus og de skjenker i et beger. Dersom begeret nærmer seg tomt, fyller de på mer. Så det er bare å drikke. Etter ca 5-7 min er tappingen ferdig. Da tar de ut nåla og du får et plaster.



Når man har tappet så mye blod kan man bli svimmel, kvalm eller besvime, jeg har ingen problemer med dette og merker ingen forskjell. Men for å være på den sikre siden må man ligge og drikke brus litt til. Det er på en måte litt luksus. Så får man premie. Jeg har til nå fått tre Biri rødvinsglass, de er stilige! Det varierer sikkert hva premiene er fra blodbank til blodbank. Også får man jerntabletter. Ny time får man etter ca 3 mnd, og det får man på melding. Dersom den nye timen ikke passer svarer man bare: BB NEI kl 12 mandag 11.05 passer. Så får man ny melding om time ca det tidspunktet som passet deg. Systemet er genialt! Man får til og med gratis parkering på sykehuset..

Ble du fristet nå? Håper det, for det er verdt det! Ta en titt på www.giblod.no for å finne ut mer :o)


2 kommentarer: