lørdag 22. mai 2010

Hardangersøm

Hardangersøm er et ubegripelig språk å forstå seg på, som fransk, men akk så nydelig. Ett av mine innfall i fjor høst var nettopp hardangersøm. Det varte lenge nok til at jeg kjøpte litt stoff, tråd og lånte bøker. I den troen at det gikk bra ja, skulle skjønne alt ut i fra mønsteret, som Sigurds mor sa. Den gang ei. Jeg tråklet avgården noen sting, og da det ikke ville stemme med mønsteret for ørtende gang la jeg det fra meg. Og der har det i grunn fått ligge i fred. I vente på et nytt innfall.
Men Sigurds mor har virkelig dreisen på dette. Når vi flyttet inn i huset fikk vi ei håndklehylle av den riktig gamle sorten, en sjarmerende og herlig slitt sak. Til denne har hun brodert et håndkle som vi fikk i bursdagsgave. Og den er rett og slett nydelig! Gammel norsk tradisjon og andre gamle gullfunn, som min elskede stige, faller i god jord her i hus. Vi er nok litt gammeldags.

Det gamle serviset har jeg fått av Bæstemor i Kråknæsæ. Koppene er så skjøre og nette at jeg tør knap tørke støv av de. Men gull verd sin vekt.
2 kommentarer:

  1. Å fyyy for et nydelig håndkle!! I å vil ha.. :S Heldigvis he Andre nåkken flinke gammeltante som e flink mæ hardangersøm, så Matilde fikk se et knallfint sengesett te vugga si <3 Åsså fikk han en del fra oldemor si opp gjennom oppveksten - kjedelig for han den gang kanskje- men LYKKE for me no ;) Det e SÅ utrulig fint mæ hardangersøm :) Du får gi beskjed om du nåkken gang får det til, da vil i ha et kurs ;)

    SvarSlett
  2. Ja, d e kjæmpe fint! :)
    E litt stas mæ hardangersøm, d e ikkje bære å stekke på Bohus å kjøpe. D ska i jær vettu, mæn d kanj nåkk ta litt ti :p D va æt færfærdeli perkete arbæi, mykji lettære mæ rætt å vrang ;)

    SvarSlett